|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/12/1993 |
Data da última atualização: |
29/09/2009 |
Autoria: |
DRAETTA, I. dos S.; SHIMOKOMAKI, M.; YOKOMIZO, Y.; FUJITA, J. T.; MENEZES, H. C. de; BLEINROTH, E. W. |
Título: |
Transformações bioquímicas do mamão (Carica papaya) durante a maturação. |
Ano de publicação: |
1975 |
Fonte/Imprenta: |
Coletânea do Instituto de Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 6, p. 395-408, 1975. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Algumas transformacoes que ocorrem no mamao (Carica papaya L.), durante a maturacao de pos-colheita, foram acompanhadas por 72 horas e sob temperatura controlada (25 graus). A fruta foi dividida em tres partes, a saber: casca, parte superior e parte inferior da polpa, em relacao ao pedunculo que a prende a arvore. As analises foram feitas diariamente ate a senescencia, observando-se um aumento de acidez, Brix, acucares totais e redutores, solidos soluveis e insoluveis, pectina e vitamina C na polpa da fruta. A atividade do enzimo pectinesterase aumentou ate a senescencia, sendo maior na casca. A atividade de celulase diminuiu com o amadurecimento. A protease da polpa apresentou um pequeno aumento ate 24 horas, para depois diminuir, sendo maior na parte inferior da fruta. A protease da casca diminuiu sua atividade, sendo desprezível o pequeno aumento durante a senescencia. |
Palavras-Chave: |
Mamao (Carica papaya). |
Thesagro: |
Bioquímica; Maturação. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01530naa a2200217 a 4500 001 1411831 005 2009-09-29 008 1975 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDRAETTA, I. dos S. 245 $aTransformações bioquímicas do mamão (Carica papaya) durante a maturação. 260 $c1975 520 $aAlgumas transformacoes que ocorrem no mamao (Carica papaya L.), durante a maturacao de pos-colheita, foram acompanhadas por 72 horas e sob temperatura controlada (25 graus). A fruta foi dividida em tres partes, a saber: casca, parte superior e parte inferior da polpa, em relacao ao pedunculo que a prende a arvore. As analises foram feitas diariamente ate a senescencia, observando-se um aumento de acidez, Brix, acucares totais e redutores, solidos soluveis e insoluveis, pectina e vitamina C na polpa da fruta. A atividade do enzimo pectinesterase aumentou ate a senescencia, sendo maior na casca. A atividade de celulase diminuiu com o amadurecimento. A protease da polpa apresentou um pequeno aumento ate 24 horas, para depois diminuir, sendo maior na parte inferior da fruta. A protease da casca diminuiu sua atividade, sendo desprezível o pequeno aumento durante a senescencia. 650 $aBioquímica 650 $aMaturação 653 $aMamao (Carica papaya) 700 1 $aSHIMOKOMAKI, M. 700 1 $aYOKOMIZO, Y. 700 1 $aFUJITA, J. T. 700 1 $aMENEZES, H. C. de 700 1 $aBLEINROTH, E. W. 773 $tColetânea do Instituto de Tecnologia de Alimentos, Campinas$gv. 6, p. 395-408, 1975.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
18/11/2020 |
Data da última atualização: |
18/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BELLON, K, R. da R.; MONTEIRO, P. H. R.; KLITZKE, R. J.; AUER, C. G.; ANDRADE, A. S. de. |
Afiliação: |
Karine Ramos da Rosa Bellon, UFPR; Pedro Henrique Riboldi Monteiro, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri; Ricardo Jorge Klitzke, UFPR; CELSO GARCIA AUER, CNPF; Alan Sulato de Andrade, UFPR. |
Título: |
Behavior of thermally modified wood to biodeterioration by xylophage fungi. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Cerne, v. 26, n. 3, p. 331-340, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Thermally modified wood undergoes chemical, physical, and mechanical modifications, resulting in changes in resistance to wood biodegrading agents. The objective of this study was to evaluate the resistance to biodeterioration of thermally modified wood by the industrial process VAP HolzSysteme® of Eucalyptus grandis, Pinus taeda and Tectona grandis, submitted to the Lentinula edodes fungi (brown rot) and Pleurotus djamor fungi (white rot), and to analyze the chemical properties, contents of holocellulose, lignin, total extracts, and ash, before and after biodeterioration. Three treatments were considered for each species: Control - wood in natura, modified wood at 140 °C and 160 °C. The specimens were made according to ASTM D 1413 (ASTM, 1994), in a total of 108 samples per species, 36 per treatment for each species, with 12 samples submitted to the fungus L. edodes, 12 to P. djamor and 12 correction blocks. Different behaviors occurred among species under fungal action. For E. grandis wood the thermal modification increased the resistance to biodeterioration of the wood under the action of the L. edodes fungus, in the opposite way occurred for the species P. taeda. There was little variation between treatments in T. grandis wood for both fungi. Thermal modification conferred chemical alterations on the wood, influencing their behavior the biodeterioration by the fungal action in P. taeda species in a negative way, (increasing the degradation level), and E. grandis in a positive way, reducing the biodeterioration. However, in T. grandis species no significant differences were identified in the different treatments by the action of different rotting fungi. MenosThermally modified wood undergoes chemical, physical, and mechanical modifications, resulting in changes in resistance to wood biodegrading agents. The objective of this study was to evaluate the resistance to biodeterioration of thermally modified wood by the industrial process VAP HolzSysteme® of Eucalyptus grandis, Pinus taeda and Tectona grandis, submitted to the Lentinula edodes fungi (brown rot) and Pleurotus djamor fungi (white rot), and to analyze the chemical properties, contents of holocellulose, lignin, total extracts, and ash, before and after biodeterioration. Three treatments were considered for each species: Control - wood in natura, modified wood at 140 °C and 160 °C. The specimens were made according to ASTM D 1413 (ASTM, 1994), in a total of 108 samples per species, 36 per treatment for each species, with 12 samples submitted to the fungus L. edodes, 12 to P. djamor and 12 correction blocks. Different behaviors occurred among species under fungal action. For E. grandis wood the thermal modification increased the resistance to biodeterioration of the wood under the action of the L. edodes fungus, in the opposite way occurred for the species P. taeda. There was little variation between treatments in T. grandis wood for both fungi. Thermal modification conferred chemical alterations on the wood, influencing their behavior the biodeterioration by the fungal action in P. taeda species in a negative way, (increasing the degradation level), and E. grandis in a pos... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Brown rot; Modificação térmica; Podridão marrom; Química da madeira; Rotting fungi; Thermal modification; White rot. |
Thesagro: |
Fungo; Podridão Branca. |
Thesaurus NAL: |
Wood chemistry. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217933/1/Celso-Auer-Cerne.pdf
|
Marc: |
LEADER 02493naa a2200289 a 4500 001 2126753 005 2020-11-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBELLON, K, R. da R. 245 $aBehavior of thermally modified wood to biodeterioration by xylophage fungi.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThermally modified wood undergoes chemical, physical, and mechanical modifications, resulting in changes in resistance to wood biodegrading agents. The objective of this study was to evaluate the resistance to biodeterioration of thermally modified wood by the industrial process VAP HolzSysteme® of Eucalyptus grandis, Pinus taeda and Tectona grandis, submitted to the Lentinula edodes fungi (brown rot) and Pleurotus djamor fungi (white rot), and to analyze the chemical properties, contents of holocellulose, lignin, total extracts, and ash, before and after biodeterioration. Three treatments were considered for each species: Control - wood in natura, modified wood at 140 °C and 160 °C. The specimens were made according to ASTM D 1413 (ASTM, 1994), in a total of 108 samples per species, 36 per treatment for each species, with 12 samples submitted to the fungus L. edodes, 12 to P. djamor and 12 correction blocks. Different behaviors occurred among species under fungal action. For E. grandis wood the thermal modification increased the resistance to biodeterioration of the wood under the action of the L. edodes fungus, in the opposite way occurred for the species P. taeda. There was little variation between treatments in T. grandis wood for both fungi. Thermal modification conferred chemical alterations on the wood, influencing their behavior the biodeterioration by the fungal action in P. taeda species in a negative way, (increasing the degradation level), and E. grandis in a positive way, reducing the biodeterioration. However, in T. grandis species no significant differences were identified in the different treatments by the action of different rotting fungi. 650 $aWood chemistry 650 $aFungo 650 $aPodridão Branca 653 $aBrown rot 653 $aModificação térmica 653 $aPodridão marrom 653 $aQuímica da madeira 653 $aRotting fungi 653 $aThermal modification 653 $aWhite rot 700 1 $aMONTEIRO, P. H. R. 700 1 $aKLITZKE, R. J. 700 1 $aAUER, C. G. 700 1 $aANDRADE, A. S. de 773 $tCerne$gv. 26, n. 3, p. 331-340, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|